ORGANIZACJA XLVI SESJI STAŁEJ KONFERENCJI MUZEÓW, ARCHIWÓW I BIBLIOTEK POLSKICH NA ZACHODZIE W CHICAGO

'046-2024_CHicago-USA-04_75da2391023c605b74865ffd19480651.jpg'

Grantodawca:     Ministerstwo Spraw Zagranicznych
Rok wykonania:     2024

Kwota dotacji: 150 000 PLN

Całkowity koszt zadania: około 170 000 PLN

PROJEKT FINANSOWANY PRZEZ MINISTERSTWO SPRAW ZAGRANICZNYCH RZECZPOSPOLITEJ POLSKIEJ W KONKURSIE „POLONIA I POLACY ZA GRANICĄ 2024 – WYDARZENIA I INICJATYWY POLONIJNE”

Publikacja wyraża jedynie poglądy autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych

Celem zadania była realizacja XLVI sesji plenarnej Stałej Konferencji Muzeów, Archiwów i Bibliotek Polskich na Zachodzie w dniach 24-28 września 2024. Konferencja, organizowana przez Polskie Muzeum w Ameryce z siedzibą w Chicago, skierowana jest do badaczy historii i
życia kulturalnego polskiej Emigracji, archiwistów, bibliotekarzy z Polski i z zagranicy.
Sesja poświęcona była poświęcona tematowi: „Rocznice narodowe w zbiorach instytucji MABPZ”, gdzie oprócz spotkań i dyskusji roboczo-organizacyjnych organizacji członków SK MABZ, były prezentowane referaty z podanego tematu. Długofalowym celem projektu jest stworzenie warunków do efektywnej ochrony i popularyzacji spuścizny kulturowej oraz budowanie świadomości historycznej poprzez skupienie środowisk polonijnych i pielęgnowanie wiedzy na temat dorobku emigracji polskiej i zbiorów dziedzictwa narodowego znajdującego się poza granicami Polski. Konferencja została zrealizowana zgodnie z programem, dopisała frekwencja, stawili się delegaci z prawie organizacji członków MABPZ. Na otwartych sesjach wygłoszono 16 referatów, na zamkniętych omawiano problemy instytucji polonijnych i zagadnienia współpracy z polskimi instytucjami rządowymi. Obrady  zostały urozmaicone bogatym programem kulturalnym: koncertem fortepianowym wykonanym przez Marka Żebrowskiego z Polish Music Center w Los Angeles, który odbył się w Konsulacie RP w Chicago, prezentacją filmu z projektu "Polskie Katedry" Magdaleny Gutowskiej oraz muzyką Jazz Trio (Sławek Bielwiec, Krzysztof Pabian i Dave Zieliński).