Digitalizacja zbiorów archiwalnych Instytutu J. Piłsudskiego w Londynie, kolekcje Piłsudskich i Stefana Mayera

Jerry McCarthy z wykaldem o Enigmie fot Olga Topol.jpg
Jerry McCarthy z wykładem o Enigmie w Instytucie Piłsudskiego w Londynie fot. Olga Topol
Grantodawca:

Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego;

Narodowy Instytut Polskiego Dziedzictwa Kulturowego POLONIKA

Rok wykonania: 2020

Celem zadania jest zdigitalizowanie i upowszechnienie archiwów z Instytutu Piłsudskiego w Londynie: kolekcji Piłsudskich (Józefa i brata Jana) oraz części kolekcji Stefana Mayera (kontynuacja projektu z 2019 roku). Kolekcje Piłsudskich są niewielkie, ale w związku z obchodzonym przez Instytut 100-leciem Bitwy Warszawskiej warto je udostępnić. Mayer Stefan (1895 - 1981) - w latach przedwojennych szef wywiadu w II Oddziale Sztabu Głównego w Polsce, m.in. nadzorował Biuro Szyfrów Oddziału II Sztabu Generalnego zajmujące się łamaniem niemieckiego szyfru maszynowego (Enigma), a w latach 1941- 45 zajmował się szkoleniem polskich wywiadowców.
Upowszechnienie tej kolekcji wiąże się z prowadzonym od kilku lat przez Instytut programem Sztafeta Enigma, popularyzującym rolę polskich uczonych w złamaniu szyfrów. Program wspierany jest przez brytyjską Heritage Lottery Fund i objęty patronatem Ambasady Rzeczypospolitej Polskiej w Londynie. W zadaniu na 2020 planowana jest digitalizacja minimum 2000 stron.