Organizacja XLV Sesji Stałej Konferencji Muzeów, Archiwów

Grantodawca:

Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Rok wykonania: 2023

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego

Kwota dotacji: 100 000,- PLN

Grantodawca:

Kancelaria Prezesa Rady Ministrów;

Departament Wspólpracy z Polonią i Polakami za Granicą

Konkurs: Polonia i Polacy za granicą 2023
Rok wykonania: 2023

Kwota dotacji: 160 000 PLN

Całkowity koszt zadania: minimum 169 300 PLN

Publikacja wyraża jedynie poglądy autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

Celem zadania jest realizacja XLV sesji plenarnej Stałej Konferencji Muzeów, Archiwów i Bibliotek Polskich na Zachodzie.
Konferencja, organizowana przez Muzeum Tadeusza Kościuszki w Solurze (Szwajcaria), skierowana jest do badaczy historii i
życia kulturalnego polskiej Emigracji, archiwistów, bibliotekarzy z Polski i z zagranicy.
Sesja poświęcona będzie poświęcona tematowi: „Wielcy Polacy w zbiorach kraju - siedziby członka MAB”, gdzie oprócz spotkań i
dyskusji roboczo-organizacyjnych organizacji członków SK MABZ, będą prezentowane referaty z podanego tematu.
Długofalowym celem projektu jest stworzenie warunków do efektywnej ochrony i popularyzacji spuścizny kulturowej oraz
budowanie świadomości historycznej poprzez skupienie środowisk polonijnych i pielęgnowanie wiedzy na temat dorobku emigracji
polskiej i zbiorów dziedzictwa narodowego znajdującego się poza granicami Polski. Konferencja została zrealizowana zgodnie z programem, dopisała frekwencja, stawili się delegaci z prawie wszystkich organizacji członków MABPZ. Na otwartych sesjach wygłoszono 11 referatów, na zamkniętych omawiano problemy instytucji polonijnych i zagadnienia współpracy z polskimi instytucjami rządowymi. Zrealizowano bogaty program kulturalny - zwiedzanie Solury i Berna z przewodnikiem. Obrady  zostały urozmaicone bogatym programem kulturalnym, m.in. koncertem fortepianowym wykonanym przez Marka Żebrowskiego z Polish Music Center w Los Angeles, który odbył się w Rezydencji Ambasador RP w Bernie. Na otwarciu konferencji gości przywitała prezydent miasta Solury Stefanie Ingold. Ambasador RP Iwona Kozłowska w swoim przemówieniu podkreśliła znaczenie konferencji dla międzynarodowej kultury.