„Modernizacja pokoju kostiumowego w Muzeum Polskim w Ameryce”

'Kostiumowy - prace 7.jpg'
Rozpoczęcie prac w magazynie w MPA w Chicago

Grantodawca:     Ministerstwo Spraw Zagranicznych
Program:     WSPÓŁPRACA Z POLONIĄ I POLAKAMI ZA GRANICĄ 2021 – INFRASTRUKTURA POLONIJNA
Rok wykonania:     2021

Kwota dotacji: 235 000 PLN

Całkowity koszt zadania: 317 976,58 PLN

Zadanie „Modernizacja Pokoju Kostiumowego w Muzeum Polskim w Ameryce”  jest koniecznym działaniem, by zabezpieczyć cenne zbiory tam przechowywane przed zniszczeniem i umożliwić MPA działalność programową przedstawioną powyżej. Muzeum Polskie w Ameryce posiada dużą kolekcję zabytkowych kostiumów, w tym oryginalne stroje teatralne słynnej aktorki polskiej i amerykańskiej Heleny Modrzejewskiej, garnitury i palta I. J. Paderewskiego, oryginalne mundury wojskowe z okresu I i II wojny światowej, mundury polonijnych organizacji paramilitarnych, stroje ludowe, i. in. Stroje MPA powinny być magazynowe w dobrych, stabilnych warunkach, sprzyjających zachowaniu tych historycznych eksponatów przez długie lata.

Kostiumy przechowywane w MPA mają ogromną wartość historyczną oraz edukacyjną. MPA prezentuje te stroje na wystawach stałych oraz czasowych związanych z historycznymi rocznicami Polski i Polonii. Muzeum organizuje lekcje historyczne dla dzieci i młodzieży szkół polonijnych oraz szkół amerykańskich podczas których prezentowne są zabytkowe już stroje.

W ramach zadania przeprowadzono gruntowny remont pokoju obejmujący wymianę instalacji elektrycznej, doprowadzenie wody i gazu, instalację systemu ogrzewania i klimatyzacji z automatyczną kontrolą temperatury i wilgotności. Zainstalowano nowe oświetlenie typu LED. Całość odgrzybiono, zabezpieczono i pomalowano, wykonano nowe podłogi (wyrównanie poziomów). W celu wyodrębnienia lokalu wykonano nową wyłożoną drewnem  ścianę. Pokój Kostiumowy wyposażono w meble (regały) do przechowywania eksponatów.