„Modernizacja pokoju kostiumowego w Muzeum Polskim w Ameryce”

'Kostiumowy - prace 7.jpg'
Rozpoczęcie prac w magazynie w MPA w Chicago

Grantodawca:     Ministerstwo Spraw Zagranicznych
Program:     WSPÓŁPRACA Z POLONIĄ I POLAKAMI ZA GRANICĄ 2021 – INFRASTRUKTURA POLONIJNA
Rok wykonania:     2021

Zadanie „Modernizacja Pokoju Kostiumowego w Muzeum Polskim w Ameryce”  jest koniecznym działaniem, by zabezpieczyć cenne zbiory tam przechowywane przed zniszczeniem i umożliwić MPA działalność programową przedstawioną powyżej. Muzeum Polskie w Ameryce posiada dużą kolekcję zabytkowych kostiumów, w tym oryginalne stroje teatralne słynnej aktorki polskiej i amerykańskiej Heleny Modrzejewskiej, garnitury i palta I. J. Paderewskiego, oryginalne mundury wojskowe z okresu I i II wojny światowej, mundury polonijnych organizacji paramilitarnych, stroje ludowe, i. in. Stroje MPA powinny być magazynowe w dobrych, stabilnych warunkach, sprzyjających zachowaniu tych historycznych eksponatów przez długie lata.

Kostiumy przechowywane w MPA mają ogromną wartość historyczną oraz edukacyjną. MPA prezentuje te stroje na wystawach stałych oraz czasowych związanych z historycznymi rocznicami Polski i Polonii. Muzeum organizuje lekcje historyczne dla dzieci i młodzieży szkół polonijnych oraz szkół amerykańskich podczas których prezentowne są zabytkowe już stroje.

Instytut Józefa Piłsudskiego w Ameryce Ministerstwo Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu Ministerstwo Spraw Zagranicznych Senat Rzeczypospolitej Polskiej Narodowy Instytut Polskiego Dziedzictwa Kulturowego za Granicą „Polonika” Kancelaria Prezesa Rady Ministrów