Digitalizacja zbiorów archiwalnych Polskiego Instytutu Naukowego w Ameryce "Kolekcja Karola Popiela"

702_09_159_0009.jpg
Cześciowo zniszczony rękopis listu K. Popiela
Grantodawca: Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Rok wykonania: 2019

Digitalizacja zbiorów archiwalnych Polskiego Instytutu Naukowego w Ameryce (PIN), była kontynuacją programów z lat 2016-18 (dotacje z MKiDN). Kolekcje PIN maja przeszło 75 metrów bieżących. Kolekcja Karola Popiela składa się z 391 folderów i przeszło 7 mb akt. Karol Popiel (28 października 1887 r., Rzochów - 6 czerwca 1977 r.,Rzym), poseł na Sejm RP I kadencji był polskim politykiem i pisarzem chrześcijańskiej demokracji. W celu zachowania dokumentacji dotyczącej działalności Karola Popiela w latach (1919) 1940-1977 (1982) należało jak najszybciej zdigitalizować zasoby przechowywane w Polskim Instytucie Naukowym w Ameryce. Dokumentacja jest w złym stanie konserwatorskim, papier jest mocno zakwaszony i ulega destrukcji. Część dokumentacji jest zaatakowana przez grzyby. W projekcie zdigitalizowano połowę kolekcji. Planowane jest dokończenie digitalizacji w 2020 roku.