Wsparcie działalności statutowej Instytut Piłsudskiego w Ameryce

logo-podstawowe-NEW__colored_on_blue_.jpg

Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach zadania publicznego dotyczącego pomocy Polonii i Polakom za granicą.

Publikacja wyraża jedynie poglądy autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

Celem projektu jest wzmocnienie i wsparcie działań statutowych Instytutu Józefa Piłsudskiego w Ameryce. W pierwszej cześci dotyczy sfinansowania większości kosztów czynszu za I i IV kwartał 2020 roku (pozostałe koszty pokrywa Instytut).

W drugiej części dotyczy digitalizacji kolekcji "Komitet Obrony Narodowej" z archiwów Instytutu

W 2019 rozpoczęto w ramach grantu z Senatu RP digitalizację zespołu nr 15 "Komitet Obrony Narodowej" i zdigitalizowano i opublikowano ponad 2800 stron dokumentów (zadanie było na 2 500 stron), tegoroczne zadanie jest kontynuacją tej digitalizacji. Konieczność zabezpieczenia polskiego dziedzictwa kulturowego poprzez digitalizacje archiwów jest pilnym zadaniem z uwagi na postępującą degradację papierowych dokumentów (niskiej jakości papier o dużej kwasowości przyspieszajacej rozpad). Miarą potrzeby jest też zwiększająca się ilość pobrań i odwiedzin stron archiwów z Polski jak i z zagranicy.

Kolekcja przedstawia powstanie i działalność Komitetu Obrony Narodowej (KON), organizacji załozonej w Pittsburgu w stanie Pensylwania w celu w celu skoordynowania działalności Polonii amerykańskiej na rzecz odbudowy państwa polskiego. KON był organizacją wspierającą akcję niepodległosciową Józefa Piłsudskiego, powstanie Legionów Polskich, werbowanie polsko- amerykańskich ochotników do Legionów i organizowanie akcji zbierania funduszy na rzecz niepodległości Polski. KON działał w wielu stanach USA z największymi centrami w Chicago, Detroit i Cleveland. Jego działacze podejmowali całą gamę działań majacych na celu zaktywizowanie Polonii na rzecz wspierania odzyskania niepodległości przez Polskę np. poprzez rozprowadzanie cegiełek i certyfikatów przynoszących wpływy finansowe. Realizacja projektu przebiega bez zakłóceń, mimo utrudnień związanych z pandemią w Nowym Jorku, siedzibie Instytutu.