Digitalizacja zbiorów archiwalnych Polskiego Instytutu Naukowego w Ameryce „Kolekcja Jana Lechonia”

702_5_0003_0005.jpg
Meilleurs voeux
Grantodawca: Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Rok wykonania: 2018

Kolekcje archiwalne Polskiego Instytutu Naukowego w Ameryce (PIN) maja przeszło 75 metrów bieżących i ze względu na rozległość naszych kolekcji i organiczne zasoby jest to proces długoterminowy. Zadaniem na 2018 rok była digitalizacja kolekcji Jana Lechonia. Jan Lechoń był członkiem Instytutu i pozostawił w spuściźnie liczne dokumenty archiwalne. Ich stan techniczny wymagał szybkiej interwencji i zabezpieczenia treści oraz bezpiecznej możliwości udostępnienia.

Wśród dokumentacji znalazły się ponadto unikatowe materiały świadczące o społeczno-kulturalnej działalności poety - zorientowanej przede wszystkim na propagowaniu i analizowaniu kultury i tradycji polskiej, materiały dotyczące jego twórczości - tu przede wszystkim manuskrypty (proza, poezja, sztuki, artykuły, eseje, referaty i wystąpienia), osobiste notatki, fotografie oraz wycinki prasowe.

Kolekcja obejmuje 173 jednostki archiwalne, ok. 3 mb akt pochodzących głównie z lat 1939-1956. Nieliczna dokumentacja wykracza poza ww. ramy chronologiczne. W wynikiem projektu byłą pełna digitalizacja i upublicznienie całości kolekcji Jana Lechonia (ok. 3 mb archiwów).